Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Άρειος Πάγος: Εισήγηση για ένταξη των "κόκκινων" στεγαστικών του ΟΕΚ στον νόμο Κατσέλη

Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια (και μόνο) που είχε χορηγήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος 3869/2010), εισηγήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τόσο η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, όσο και ο αρεοπαγίτης Γιώργος Αναστασάκος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΕΚ έχει καταργηθεί και διάδοχός του είναι πλέον ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το «νόμο Κατσέλη» όσοι έχουν λάβει δάνεια από Τράπεζες και έχουν μόνιμη και πραγματική αδυναμία -λόγω της οικονομικής κρίσης- να αποπληρώσουν το δάνειο του («κόκκινα δάνεια») μπορεί να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου μέσω της δικαστικής οδού για να διαγραφεί μέρος του δανείου (χρέους τους) ή ολικά.

Τέθηκε όμως ένα ζήτημα εάν οι εργαζόμενοι που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ, μπορεί να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» μετά την κατάργηση του εν λόγω Οργανισμού και την υπαγωγή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τους στον ΟΕΑΔ.

Οι σημερινές απόλυτα συγκλίνουσες εισηγήσεις ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν ότι «ναι» μπορούν να υπαχθούν αυτά τα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ στο «νόμο Κατσέλη».

Αντίθετα, δεν μπορεί να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» τα «προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο ΟΕΚ προς εργαζόμενους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του Οργανισμού.

Τα δάνεια αυτά («προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών») είχαν χορηγηθεί προς αντιμετώπιση εκτάκτων εξόδων, όπως είναι σε περιπτώσεις γάμων, τοκετών, θανάτων, σοβαρών ασθενειών, κ.λπ.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, η οποία αναμένεται σε σύντομο χρόνο.

Πηγή: protothema.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642