Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Πώς θα επωφεληθείτε από τις αλλαγές στις ρυθμίσεις "κόκκινων" δανείων

Σε ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και δανειστές στο θέμα των δανείων. Οι τελικές διατυπώσεις σκληρές, όπως και οι ιδιαιτερότητες, αλλά και η αγωνία των δανειοληπτών μεγάλη…

Οι ανατροπές

Δικαστικοί επιμελητές θα καθορίζουν την αξία του ακινήτου.
Από 15/6 πωλούνται «κόκκινα» αλλά και εξυπηρετούμενα δάνεια σε funds!
Εξαιρούνται όσα τελούν με υποθήκη α΄ κατοικίας έως 140.000 ευρώ.
Θα ισχύει ο νόμος Κατσέλη, ακόμη και αν πουληθεί το δάνειο σε ξένους.

Ωστόσο ο πολίτης ρωτάει:

«Το σώζω το σπίτι;»
«Η επιχείρησή μου θα αντέξει;»
«Η κατάθεσή μου απειλείται;»

Κατ’ αρχήν, η κυβέρνηση διατείνεται σε όλους τους τόνους ότι «δεν επηρεάζεται η α΄ κατοικία». Μάλιστα, επικαλείται τις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη! Τι λέει, λοιπόν, ο νόμος και ποιοι προστατεύονται;

1. Όσοι είναι στο όριο φτώχειας, οι λεγόμενοι απόλυτα φτωχοί. Αυτοί έχουν την κάλυψη του κράτους. Κάτω όμως από προϋποθέσεις, οι οποίες είναι αξία ακινήτου έως 120.000 για άγαμο, 160.000 για έγγαμο και 180.000 για 4μελή οικογένεια. Σε όλους αυτούς μπορεί να υπάρξει είτε διαγραφή οφειλών έως και 20.000 ευρώ είτε γενναίο «κούρεμα», αν αποδείξουν ότι τελούν σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής και κριθούν συνεργάσιμοι βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας.

2. Δεύτερη κατηγορία προστασίας, με ισχυρές προϋποθέσεις όμως, όσοι βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής. Εδώ το κράτος, θα καλύπτει μέρος του χρέους του δανείου με μηνιαία δόση. Δηλαδή, το κράτος θα πληρώνει μέρος της δόσης, ή ολόκληρη σε οριακές καταστάσεις, στην Τράπεζα.

3. Τρίτη κατηγορία, όσοι προχωρήσουν σε αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Η ένταξη αυτή έχει τα παρακάτω στάδια, αφού απαιτούνται οι εξής οκτώ ενέργειες.

Αίτηση στο δικαστήριο για ένταξη στον νόμο.
Έως την εκδίκαση της υπόθεσης, ο δανειολήπτης πρέπει να πληρώνει το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης.
Ειδικός θα εκτιμά την αξία του ακινήτου εντός 30 ημερών.
Σε 30 ημέρες είναι υποχρεωμένος να στέλνει στο δικαστήριο τα στοιχεία.
Αμέσως μετά, η σκυτάλη περνάει στους δανειοδίκες.
Ενδιάμεσα, όμως, θα ζητηθούν οικονομικά στοιχεία από τους δανειολήπτες.
Επόμενη κίνηση θα είναι ο έλεγχος βαθμού συνεργασίας με την τράπεζα.
Σε τελική φάση θα έχουμε τον καθορισμό της δόσης.

Σώζονται οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το στοιχείο αυτό. Υπάρχουν χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι «αν δείξουν συνεργασιμότητα με την τράπεζα, μπορούν να βελτιώσουν τη θέση τους. Δηλαδή να βρεθεί λύση με την τράπεζα, πριν καταλήξουν στον νόμο Κατσέλη.Ποιες είναι,όμως, αυτές οι πτυχές της συνεργασιμότητας;

Συνεργάσιμος είναι ο δανειολήπτης, όταν:

Ενημερώνει την τράπεζα.
Παρέχει όλα τα οικονομικά στοιχεία.
Είναι διαθέσιμος κάθε στιγμή.
Έχει σαφήνεια.
Δεν αποκρύπτει στοιχεία.
Επικαιροποιεί τα στοιχεία του.
Συναινεί σε κοινές λύσεις.
Καταβάλλει τις δόσεις του.

Οι δικαστικοί επιμελητές

Σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις, οι δικαστικοί επιμελητές με πιστοποίηση του υπουργείου Οικονομικών θα καθορίζουν την αξία –εμπορική– του ακινήτου. Έτσι, λοιπόν, θα έχουμε νέα εξέλιξη στο θέμα των δανείων.

Σε ό,τι αφορά τις τριβές με τους δανειστές, από την 15η Ιουνίου του 2016 πωλούνται “κόκκινα” αλλά και εξυπηρετούμενα δάνεια σε funds».

Τι εξαιρείται;

Εξαιρούνται δάνεια στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτής είναι μικρότερη από το ποσό των 140.000 ευρώ.

Υπάρχει, όμως, μια σειρά παρατηρήσεων που χρήζουν άμεσης απάντησης:

1.Με επιλογή της τράπεζας, θα μπορούν να πωληθούν και ενήμερα δάνεια.

2.Όσα δάνεια δεν έχουν εμπράγματη εξασφάλιση θα πωλούνται κανονικά.

3.Εφόσον το εξυπηρετούμενο δάνειο πωληθεί, δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή επιτοκίου επί τα χείρω, εφόσονο δανειολήπτης συνεχίζει να εξοφλεί τις δόσεις του.

3.Πριν από την πώληση του δανείου, η τράπεζα οφείλει να προτείνει στον δανειολήπτη εξωδικαστική ρύθμιση ή πρόταση εξόφλησης του δανείου του με όρους αντίστοιχους με αυτούς της επικείμενης πώλησης του δανείου. Στις σχέσεις fund – δανειολήπτη, εφαρμοστέο δίκαιο θα είναι το δίκαιο της σύμβασης, δηλαδή το ελληνικό δίκαιο και τα αρμόδια τα ελληνικά δικαστήρια.

4.Ο Κώδικας Δεοντολογίας και ο νόμος Κατσέλη θα ισχύουν ως νομικό πλαίσιο και στη σχέση δανειολήπτη- fund. Θα μπορούν αν αγοράσουν τα δάνεια και εταιρείες με έδρα οποιαδήποτε χώρα, αλλά θα πρέπει να αναθέτουν τη διαχείριση σε εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα.

5.Μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορούν να πωληθούν σε εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων, εφόσον δεν εξυπηρετούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.

6.Δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων μπορούν να μεταβιβαστούν.

7.Για να μεταβιβαστούν απαιτήσεις από δάνεια, θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένα κληθεί ο δανειολήπτης να ρυθμίσει τις οφειλές του σε διάστημα 12 μηνών πριν από την εκχώρηση των απαιτήσεων.

8.Στα καταναλωτικά δάνεια δεν υπάρχει καμία απολύτως προστασία.

ΟΙ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Ενήλικας 537 €
Ενήλικας + 1 παιδί 758€
Ζευγάρι 906€
Ζευγάρι + 1 παιδί 1.126€
Ζευγάρι + 2 παιδιά 1.347€
Ζευγάρι + 2 παιδιά + ενήλικας 1.555€
Ζευγάρι + 3 παιδιά 1.568€
Ζευγάρι + 3 παιδιά+ ενήλικας 1.776€
Ζευγάρι + 4 παιδιά 1.789€

(Πηγή: Παρασκήνιο)


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642