Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Κόκκινα δάνεια: Μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις και διαγραφές οφειλών από τις τράπεζες

Και τα δάνεια των ιδιωτών παίρνουν σειρά, μετά από αυτά των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς μέχρι τα τέλη Ιουνίου, το ΤΧΣ θα επικαιροποιήσει σχετική μελέτη του περασμένου Οκτωβρίου, καταγράφοντας λεπτομερώς τα προβλήματα ανά κατηγορία δανείων και συστήνοντας τις ενδεικνυόμενες λύσεις.

Έτσι, με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα "κόκκινα" δάνεια, την οριστικοποίηση των στόχων μείωσης των NPLs και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με το μνημόνιο έως το τέλος του 2016 για την ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (αναθεώρηση Κώδικα Δεοντολογίας, Μητρώο Αφερεγγυότητας, τροποποίηση νομοθεσίας για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, φορολογικές ρυθμίσεις για το καθεστώς πωλήσεων δανείων κ.λπ.), θα συμπληρωθεί το "παζλ" για το νέο τοπίο στα "κόκκινα" δάνεια.

Στην ουσία, θα πρόκειται για ένα τοπίο με ελεύθερες τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων αλλά και ενήμερων δανείων, ίδιο με αυτό που ισχύει διεθνώς. Προστασία, μέχρι τις 31/12/2017, θα υπάρχει για την πρώτη κατοικία (αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ), και άρα δάνεια που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την κύρια κατοικία, δεν θα μπορούν να πουληθούν σε funds.

Έχοντας στην "φαρέτρα" τους τη δυνατότητα των πωλήσεων δανείων ή της μεταβίβασής τους προς διαχείριση, αλλά σε πρώτο πλάνο τις επιλογές για παροχή καλύτερων ρυθμίσεων και διαγραφών δανείων, οι τράπεζες στοχεύουν σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων φέτος σε επίπεδα χαμηλότερα του Δεκεμβρίου 2015.

Η στρατηγική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών αρχικά θα αφορά κυρίως την παροχή μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων από τις τράπεζες και τις διαγραφές οφειλών. Στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις θα κυριαρχεί το splitbalance, δηλ. ο διαχωρισμός της οφειλής σε δύο τμήματα, εκ των οποίων το ένα θα διαμορφώνει τη δόση που θα μπορεί να εξυπηρετεί ομαλά ο δανειολήπτης και το άλλο θα τακτοποιείται μελλοντικά κατόπιν συμφωνίας δανειολήπτη και τράπεζας.

Η τακτική των διαγραφών μέρους της οφειλής θα είναι προσεκτική (όχι εμπροσθοβαρής) και συμβατή με τον νέο υπολογισμό των επισφαλών "ανοιγμάτων" των τραπεζών. Πλέον ένα ρυθμισμένο δάνειο δεν κατατάσσεται αυτομάτως στα εξυπηρετούμενα, αλλά σε μία ενδιάμεση κατηγορία, την forborneNPE. Στην κατηγορία αυτή θα παραμένουν τα ρυθμισμένα δάνεια για μία περίοδο 1 – 2 ετών προτού πιστοποιηθεί από την πορεία αποπληρωμής τους ότι δεν κινδυνεύουν να ξαναγίνουν μη εξυπηρετούμενα, και κατόπιν θα μπορούν να θεωρηθούν ως υγιώς εξυπηρετούμενα.

Σημειώνεται ότι οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών διαμορφώνονται στο 55,4% για τα καταναλωτικά δάνεια, στο 39,8% για τα στεγαστικά, στο 43,3% για τα επιχειρηματικά, στο 66,5% για τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις και στο 58,2% για τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

(Πηγή: capital.gr)


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642