Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Καταφύγιο για 200.000 δανειολήπτες ο "νόμος Κατσέλη"

Για το ...2032 έχουν οριστεί δικάσιμοι για την εξέταση αιτημάτων ένταξης στο Νόμο Κατσέλη μεταθέτοντας ουσιαστικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων στο απώτερο μέλλον. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές μόλις 20.000 από τις περίπου 200.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για ένταξη στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τον γνωστό νόμο Κατσέλη, έχουν εκδικαστεί τελεσίδικα. Έτσι, έξι χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του νόμου Κατσέλη, η συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων για ένταξη στον νόμο, περίπου 170.000 (!) αιτήματα, παραμένει στην ουρά για το απώτερο μέλλον. Πρωταθλητής είναι το Εφετείο Αχαρνών, που έχει ορίσει δικάσιμο για την εξέταση σχετικού αιτήματος στις 20 Ιανουαρίου 2032.

Μέχρι να εξεταστεί ένα αίτημα ο δανειολήπτης ουσιαστικά δεν αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, ενώ οι τράπεζες δεν μπορούν να κινηθούν νομικά εναντίον του. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει εισοδηματικός περιορισμός για να ενταχθεί κάποιος δανειολήπτης στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ισχυρές υποψίες, για να το θέσουμε ευγενικά, ότι πολλοί –οι αποκαλούμενοι strategic defaulters– δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, αλλά έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη για να επωφεληθούν από την κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 20.000 υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει, οι περίπου 13.000 έχουν γίνει δεκτές, ενώ έχουν απορριφθεί οι υπόλοιπες 7.000, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι οι δανειολήπτες μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και δεν δικαιούνται ευνοϊκή μεταχείριση. Δηλαδή το 35% των υποθέσεων μπορούν να χαρακτηριστούν αιτήσεις «στρατηγικών» κακοπληρωτών, με τις τράπεζες να εκτιμούν ότι το ποσοστό των «στρατηγικών» κακοπληρωτών είναι ακόμα μεγαλύτερο και ξεπερνά το 40%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών, που αφορούν στεγαστικά, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες, ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. ευρώ και σύμφωνα με στελέχη τραπεζών τα μισά από αυτά, δηλαδή «κόκκινα» δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ, επιδιώκουν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι το 40% των αιτημάτων για ένταξη στον νόμο είναι αδικαιολόγητα, όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις, αυτό σημαίνει ότι δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται, επιβαρύνοντας τους τραπεζικούς ισολογισμούς, τους συνεπείς δανειολήπτες (που βαρύνονται με υψηλότερα επιτόκια για να καλύψουν τις ζημίες), τους φορολογουμένους που ανακεφαλαιοποιούν τις τράπεζες και στερούν την οικονομία από πολύτιμη ρευστότητα.

Οι τράπεζες θεωρούν ότι ο νόμος για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αν και είχε στόχο την προστασία των αδυνάμων, τελικά λόγω των αδυναμιών του νομικού συστήματος αποτελεί καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά σε δανειολήπτες που ενώ μπορούν, δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Υπογραμμίζουν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ένα πραγματικό ξεκαθάρισμα μεταξύ των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα από τους υπόλοιπους, το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα η οικονομία δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν τον βηματισμό τους.

(Πηγή: matrix24.gr)


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642