Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Με ποια κριτήρια θα πωλούνται τα "κόκκινα" δάνεια σε funds

Τα δικαιολογητικά που καλούνται να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν οι δανειολήπτες μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου
Tο ύψος της ανεξόφλητης οφειλής στις τράπεζες θα είναι το κυριότερο κριτήριο με το οποίο θα συναρτάται μετά τις 15 Φεβρουαρίου η πώληση κόκκινων δανείων σε Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρόταση της κυβέρνησης για τις προϋποθέσεις πώλησης των δανείων που συνδέονται με την κύρια κατοικία των δανειοληπτών.

Η πρόταση αφορά τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών που έχουν υποθήκη ή προσημείωση επίσης την πρώτη κατοικία, καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια. Η προσωρινή απαγόρευση μεταβίβασης αυτών των κατηγοριών δανείων εκπνέει χρονικά στις 15 Φεβρουαρίου χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει αν η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομίας να θεσπίσει κριτήρια ώστε να δημιουργήσει ένα πρόσθετο πλέγμα προστασίας, θα έχει κάποια τύχη.

Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο οριζόντιας εξαίρεσης που είχε θεσπιστεί κατά τις διαπραγματεύσεις του περασμένου Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να έχει συνέχεια μετά τα μέσα του επόμενου μήνα, οπότε σπίτια μεγάλης αξίας, ή δάνεια τα οποία έχουν σταματήσει να αποπληρώνονται επί μακρόν και το μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχει εξοφληθεί, θα μπορούν θεωρητικά να πωλούνται χωρίς περιορισμούς σε funds.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο 4354/2015, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 οι λεγόμενες "Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια" ("ΕΜΑΜΕΔ"), θα μπορούν να αγοράζουν μόνο επιχειρηματικά δάνεια που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζόμενους και τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ, καθώς και στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία (π.χ., δάνεια για εξοχικές κατοικίες). Ο τρόπος πώλησης των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας ή που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, των καταναλωτικών δανείων, των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προβλέπονταν ότι θα καθοριστεί μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία.

"Κόκκινη γραμμή" για την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί η εξαίρεση πώλησης σε funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας και των δανείων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, αναφέρουν πως μεταξύ των κριτηρίων που έχουν πέσει στο "τραπέζι" και τα οποία θα κρίνουν ποια δάνεια θα εξαιρεθούν και ποια όχι από την πώλησή τους σε funds είναι το υπόλοιπο του δανείου που δεν εξυπηρετείται, το πόσο συνεργάσιμος ήταν ο δανειολήπτης, το εισόδημά του και πόσο αυτό έχει μειωθεί τα τελευταία έτη, ο τζίρος της επιχείρησής του, ο αριθμός του προσωπικού που απασχολεί κ.α.

Άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η εξαίρεση από την πώληση, αν και εφόσον επέλθει συμφωνία με τους δανειστές, οι οποίοι φαίνεται να πιέζουν προς την αντίθετη πλευρά, δηλαδή για την απελευθέρωση της πώλησης, θα είναι για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Ζητείται παράταση
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου και για την υποβολή των αιτήσεων εκ μέρους των πάνω από 100.000 δανειοληπτών οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να επικαιροποιήσουν τους φακέλους τους ώστε να μην χάσουν το δικαίωμα παραμονής στην ουρά εκδίκασης του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση άσκησης πίεσης στις τράπεζες ώστε να ανταποκριθούν έγκαιρα, όμως εξακολουθούν να καταφτάνουν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή καταγγελίες για τη μη παροχή των βεβαιώσεων οφειλών που ζητούνται.

Η υποχρέωση επικαιροποίησης αφορά όλους όσους είχαν υποβάλει αιτήσεις πριν τις 19 Αυγούστου 2015 και περιμένουν να συζητηθεί η υπόθεσή τους στα δικαστήρια, ενώ δεν προκύπτει καμία υποχρέωση για αιτήσεις οι οποίες έχουν πάρει οριστική δικάσιμο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2016.

Στον σχετικό νόμο αναφέρεται πως η παράλειψη του οφειλέτη να ενημερώσει με υπαιτιότητά του τα στοιχεία του φακέλου, θεωρείται παράβαση του καθήκοντος ειλικρινούς δηλώσεως του άρθρου 10 του ν. 3869/2010, που με τη σειρά του σημαίνει ότι η υπόθεση παύει να υφίσταται πριν εκδικαστεί και παράλληλα ο δανειολήπτης χάνει το δικαίωμα να υποβάλει νέα αίτηση πριν περάσουν δύο χρόνια.

Τα δικαιολογητικά που καλούνται να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν οι δανειολήπτες μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου είναι τα εξής:
1. Βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του Ν. 4336/2015
2. Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του έτους 2015
3. Τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) στ) τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το έτος 2015
4. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
5. Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας
6. Υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων.
7. Λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη.

(Πηγή: capital.gr)


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642