Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ποια «κόκκινα» δάνεια μπαίνουν στο στόχαστρο για πλειστηριασμούς

Με δεδομένους τους αργούς ρυθμούς του δικονομικού συστήματος και τα χαμηλά επίπεδα τιμών στην αγορά ακινήτων, οι πρώτες κινήσεις για πλειστηριασμούς δεν αναμένεται να πάρουν έκταση φέτος, αλλά θα επιχειρηθεί να σταλεί ένα μήνυμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει τους δανειολήπτες που είναι σε μόνιμη καθυστέρηση.

Ανώτατα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανέφεραν στην «Καθημερινή» ότι δεν πρόκειται να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί το 2016, καθώς κανένας δεν θέλει να αυξήσει κι άλλο την προσφορά στα ακίνητα.

Ποια δάνεια θα στοχοποιηθούν όμως; «Εμείς θα ξεκινήσουμε από τα μεγαλύτερα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια και από πάνω προς τα κάτω», εξήγησε τραπεζίτης ενός εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι οι πρώτες κινήσεις θα γίνουν από μία λίστα με τους 100 μεγαλύτερους σε αξία στεγαστικού δανείου ή ακινήτου δανειολήπτες και άλλους 100 με επιχειρηματικά δάνεια αξίας έως 5 εκατ. ευρώ.

Ομόλογός του σε άλλη τράπεζα έθεσε το όριο στο οποίο συγκεντρώνεται η προσοχή στο επίπεδο των 300.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας όμως την ανησυχία μήπως προσφερθούν πολλά ακίνητα στην αγορά. Κάτι που σημαίνει ότι οι κινήσεις θα αποφασιστούν στην πορεία, καθώς είναι αβέβαιη η εκτίμηση για το αν θα υπάρξουν ή όχι αγοραστές στους πλειστηριασμούς.

Οι τραπεζίτες που μίλησαν στην εφημερίδα τόνισαν ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ εξήγησαν ότι στην Ελλάδα πολλά επιχειρηματικά δάνεια είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα, συχνά κατοικίες, εξαιτίας των καλύτερων επιτοκίων δανεισμού σε αυτές τις περιπτώσεις. Ομως, με τη σημερινή κατάσταση στην αγορά ακινήτων, κανείς δεν θέλει να προκαλέσει πρόσθετες πιέσεις. Θέλουν όμως να δώσουν ένα στίγμα ότι «η περίοδος απραξίας τελείωσε και οι τράπεζες θα διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους».

Οι άμεσες αποφάσεις των τραπεζών αναμένεται να κριθούν από την πραγματική εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη και την πραγματική αξία του ακινήτου με το οποίο έχει εξασφαλιστεί το δάνειο. Αν η αξία είναι υψηλή, εκτιμηθεί ότι υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές και ο δανειολήπτης δεν συνεργάζεται ή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε ρυθμισμένο δάνειο, τότε η τράπεζα θα προχωρά στον πλειστηριασμό. Αυτό αφορά δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί, καθώς απαιτεί πολλούς μήνες η νομική διαδικασία για τα υπόλοιπα.


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642