Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Τι προβλέπει για τα "κόκκινα" δάνεια το τρίτο μνημόνιο

Πέντε δράσεις για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών προβλέπει το προσχέδιο του τρίτου μνημονίου. Το προσχέδιο προβλέπει την τροποποίηση του νόμου περί φερεγγυότητας.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών , οι δράσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

(i) τροποποίηση των νόμων αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προκειμένου να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις οφειλετών και να εναρμονιστεί η εθνική νομοθεσία με τις οδηγίες της ΕΕ

(ii) τροποποίηση του νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και θέσπιση ενός μηχανισμού διαχωρισμού των στρατηγικών παραβατών από τους οφειλέτες που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και απλοποίηση και ενίσχυση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των υποθέσεων

(iii) τροποποίηση για την άμεση βελτίωση του δικαστικού πλαισίου για θέματα εταιρικής και οικιακής αφερεγγυότητας

(iv) νομοθεσία για τη θέσπιση ενός νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος για τους διαχειριστές αφερεγγυότητας, σύμφωνα με την διακρατική εμπειρία

(v) μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η στρατηγική αυτή θα οικοδομηθεί στο έγγραφο στρατηγικής του 2013, λαμβάνοντας υπόψη το νέο περιβάλλον και τις συνθήκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος με σκοπό την επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτική ιδιοκτησία με την προσέλκυση διεθνών στρατηγικών επενδυτών και την διασφάλιση ενός βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησης μεσοπρόθεσμα και

(vi) μια ολιστική στρατηγική ανάλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη βοήθεια ενός στρατηγικού συμβούλου.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η βασική κατεύθυνση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών προβλέπει την ανάληψη δέσμης δράσεων, αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στόχος είναι να εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς αντιφατικές διατάξεις που ανοίγουν παράθυρα, ώστε να αντιμετωπισθεί το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό τίθενται σαφείς στόχοι και χρονοδιαγράμματα, ώστε μέσα στην επόμενη διετία να έχει μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων είτε ως αποτέλεσμα της ενεργητικής διαχείρισης, είτε ως αποτέλεσμα πώλησης χαρτοφυλακίου δανείων. Μετά την εφαρμογή του θα ακολουθήσει εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης, το 2017.

Το πρώτο βήμα θα είναι η παρακολούθηση και αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών.

Προβλέπεται να συσταθεί Αρχή Πιστοποίησης Φερεγγυότητας η οποία συνεπικουρούμενη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τη μόνιμη γραμματεία που θα συσταθεί, θα αξιολογήσει, σε συνεργασία με τράπεζες τους συνεργάσιμους δανειολήπτες.

Από την παρακολούθηση και αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών θα προκύψει ποιοι εντάσσονται σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και ποιοι είναι απλά στρατηγικοί κακοπληρωτές που κρύβονται πίσω από υφιστάμενες διατάξεις ( σ.σ κυρίως ο νόμος Κατσέλη).

Για όσους εντάσσονται στην κατηγορία των ευπαθών κοινωνικά ομάδων θα υπάρχει δίχτυ ασφαλείας με προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς, όπως επιδίωκε η κυβέρνηση. Για τους υπόλοιπους δεν θα υπάρχει καμία προστασία ενώ μειώνονται και τα όρια κατασχέσεων που ισχύουν σήμερα ( σ.σ ως το 25% του μισθού ή της σύνταξης) και καθορίζεται γενικό όριο ακατάσχετου τα 1.500 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις θα ακολουθηθεί ο νόμος Δένδια που προβλέπει διαχωρισμό των βιώσιμων από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις με καθαρά τραπεζικά κριτήρια.

Ως το Δεκέμβριο του 2015 θα πρέπει να έχουν εντοπισθεί οι μεγαλοοφειλέτες προς τις τράπεζες και το Δημόσιο και να έχουν διαχωρισθεί οι βιώσιμοι από τους μη βιώσιμους καθώς και όσοι πρέπει να τύχουν προστασίας γιατί ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Αμέσως μετά και μέχρι τον Μάρτιο του 2016 θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο εκκαθάρισης με διαδικασίες εξπρές, ώστε να έχει επέλθει το ξεκαθάρισμα μεταξύ βιώσιμων και μη οφειλετών ως το τέλος του 2016.

Παράλληλα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος θα θέσει για τις τράπεζες συγκεκριμένους στόχους για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω ρυθμίσεων, εκποίησης περιουσιακών στοιχείων ή πώλησης χαρτοφυλακίου δανείων. Οι τράπεζες θα κληθούν να υποβάλλουν σχέδια μείωσης των επισφαλειών τα οποία θα παρακολουθούνται και θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο από τον Ιούνιο του 2016.

Παράλληλα θα επικαιροποιηθεί η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και του ΤΧΣ με προσθήκη νέων κριτηρίων και πρόβλεψη αντικατάστασης μελών που δεν τα πληρούν.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016 η ΤτΕ ΕΛΛ 0,00% θα πρέπει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας ώστε να περιλαμβάνει και ομαδικές αναδιαρθρώσεις δανείων ( π.χ μικρομεσαίων επιχειρήσεων). Τέλος μέχρι το τέλος του 2017 οι αρχές θα πρέπει να αξιολογήσουν τον πτωχευτικό κώδικα και να προτείνουν βελτιώσεις.


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642