Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Πώς να μειώσετε τη δόση του δανείου σας ακόμη και στο μισό

Στο μισό μειώνουν τις δόσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων οι τράπεζες «σπάζοντας» την οφειλή στα δύο, με στόχο να επαναφέρουν σε ορθή πορεία «κόκκινα» δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ.

Με τη ρύθμιση που προβλέπει «σπάσιμο» του δανείου στα δύο (50%-50%), η δόση που θα καταβάλλει ο δανειολήπτης μειώνεται στο μισό.

«Η δόση κατεβαίνει σε επίπεδα χαμηλότερα και αυτά του ενοικίου» αναφέρουν τραπεζικά στελέχη και διευκρινίζουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα εφαρμόζεται και για δάνεια που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου, δηλαδή να πέσουν στο «κόκκινο», αλλά και σε οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση.

Να σημειωθεί ότι ανάλογες ρυθμίσεις με «σπάσιμο» του δανείου στα δύο, ετοιμάζουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για τους δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Με τη διαφορά ότι στα δάνεια αυτά θα «παγώνει» για ένα διάστημα το ποσό που έχει προκύψει από την διαφορά ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και ελβετικού.

Η νέα ρύθμιση «τρέχει» πιλοτικά το τελευταίο δίμηνο, και το σημαντικό είναι ότι προτείνεται όχι μόνο για καθυστερούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών, αλλά και για δάνεια που εμφανίζουν ενδείξεις ότι βαίνουν προς το «κόκκινο».

Επίσης η ρύθμιση απευθύνεται και σε δανειολήπτες των οποίων τα ετήσια εισοδήματα είναι πολλαπλάσια των 6.000 ευρώ, που είναι το όριο της φτώχειας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το εισόδημα τους έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν.

Για τους «κόκκινους» δανειολήπτες το δάνειο σπάει στα δύο, και ο οφειλέτης πληρώνει για διάστημα 15 ή 20 ετών τη μισή δόση. Εξοφλεί δηλαδή κανονικά το 50% του άληκτου κεφαλαίου. Το υπόλοιπο 50% του δανείου «παγώνει», δεν επιβαρύνεται δηλαδή με τόκους που ανακεφαλαιοποιούνται και παραμένει «παγωμένο» για όσο διάστημα συμφωνηθεί. Αν στο μεταξύ ανακάμψουν τα οικονομικά του δανειολήπτη, υπάρχει η πρόβλεψη να αυξάνεται το ποσοστό του άληκτου κεφαλαίου που εξυπηρετείται και αντίστοιχα να μειώνεται το ποσοστό που παραμένει «κλειδωμένο».

Για το λόγο αυτό, προχωρούν σε ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών του δανειολήπτη. Δηλαδή ζητούν φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας 5ετίας, από τις οποίες προκύπτει η μείωση του εισοδήματος, «τσεκάρουν» τις τραπεζικές καταθέσεις (για να αποκλείσουν τους στρατηγικά κακοπληρωτές), ενώ ζητούν και οικονομικά στοιχεία (Ε9) για τυχόν ακίνητα που διαθέτει ο δανειολήπτης (σπίτια, καταστήματα, αποθήκες, οικόπεδα κλπ).

Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, στόχος τους είναι στη ρύθμιση να ενταχθούν όλοι οι δανειολήπτες, που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής, καθώς έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους.

Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες εκτιμούν -και προσδοκούν- να επαναφέρουν σε ορθή πορεία «κόκκινα» στεγαστικά ύψους 21 δισ. ευρώ και άλλα 7 με 8 δισ. ευρώ από «κόκκινα» καταναλωτικά.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:
Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη ρύθμιση των τραπεζικών σας οφειλών! Για όποιον τρόπο ρύθμισης επιλέξετε, εγγύηση αποτελεί η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642