Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Κόκκινα δάνεια: Από το ...2016 ο ενδιάμεσος φορέας

Για το 2016 στην καλύτερη περίπτωση και στις ελληνικές καλένδες στη χειρότερη φαίνεται να παραπέμπεται η πρόταση της κυβέρνησης για την ίδρυση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα που θα διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα.

Οι πιθανότητες να μην «περπατήσει» επίσης καθόλου ούτε η εξαγγελία για νομοθετική ρύθμιση απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, είναι επίσης πλέον πολύ μεγάλες λόγω των ισχυρών αντιρρήσεων που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εξακολουθούν να εκφράζουν οι δανειστές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Η σχετική ρύθμιση είναι έτοιμη και προβλέπει πλέον κριτήρια ανάλογα με εκείνη του Νόμου Χατζηδάκη που έληξε στο τέλος του 2014, όμως είναι αβέβαιο αν και πότε θα ανάψει το πράσινο φως ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εργαστεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του βουνού των 90 δισ. ευρώ κόκκινων και επισφαλών δανείων με τα εργαλεία «των προηγούμενων». Ήτοι:

- με την ενεργοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που θα κάνουν οι τράπεζες σε καθυστερούμενα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια νοικοκυρών λαμβάνοντας υπόψη τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και τη διάθεση συνεργασίας των δανειοληπτών.

- με τον «νόμο Δένδια» για τα επιχειρηματικά δάνεια όπου πιθανόν υπάρξουν κάποιες «τεχνικές παρεμβάσεις» οι οποίες δεν προσδιορίζονται. Ας σημειωθεί πως ανάμεσα στις πρακτικές που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας και στο Νόμο Δένδια, περιλαμβάνεται και η ενεργητική διαχείριση των δανείων όπως η πώληση σε funds, τις οποίες στο παρελθόν έχει καταδικάσει η σημερινή κυβέρνηση.

-και με τις αλλαγές που ήδη είχαν αρχίσει να εξετάζονται στον Νόμο Κατσέλη ώστε να ενισχυθούν αφενός οι εξωδικαστικές διαδικασίες και αφετέρου να ξεμπλοκάρουν τα Ειρηνοδικεία από τις 100.000 εκκρεμείς υποθέσεις μέσω της μεταφοράς υποθέσεων σε κεντρικά Ειρηνοδικεία και τον επαναπροσδιορισμό των δικασίμων (φτάνουν ως το 2028!).

Κυβερνητικές πηγές πάντως υποστηρίζουν πως παρότι δεν αναμένονται γρήγορες εξελίξεις και αποφάσεις στο θέμα του φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων (σ.σ η πρόταση για «Bad Bank» έχει μάλλον απορριφθεί λόγω κόστους), η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο έχει προχωρήσει σημαντικά στο Brussels Group ακόμη και σε επίπεδο αριθμών αναφορικά για το ύψος των δανείων που μπορούν να αναδιαρθρωθούν-διαγραφούν αλλά και αναφορικά με το κόστος αναδιάρθρωσης. Σε κάθε περίπτωση η προετοιμασία του σχεδίου φαίνεται πως θα διαρκέσει πολύ χρόνο καθώς ο πιο αισιόδοξος στόχος της κυβέρνησης σε αυτή τη συγκυρία είναι το θεσμικό πλαίσιο να είναι έτοιμο στο τέλος του έτους και …βλέποντας.

(Πηγή: capital.gr)


Financial & Law:
Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη ρύθμιση των τραπεζικών σας οφειλών! Για όποιον τρόπο ρύθμισης επιλέξετε, εγγύηση αποτελεί η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642