Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

«Ασπίδα» προστασίας για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο ενώ έθεσε όμως και τις προϋποθέσεις για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τους περίπου 70.000 Έλληνες που επέλεξαν να πάρουν στεγαστικό στο ελβετικό νόμισμα και λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ, όσο κι αν πληρώνουν, το δάνειο αυξάνεται.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι προσφυγές δανειοληπτών στη Δικαιοσύνη, οι αποφάσεις της οποίας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τις κινήσεις της κυβέρνησης. Οπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, στόχος είναι να είναι να εξεταστούν νομοθετικές λύσεις που θα εναρμονίσουν την υφιστάμενη νομοθεσία για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα με τις δικαστικές αποφάσεις και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Στην πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/17/ΕΕ για την ενυπόθηκη πίστη υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που ρυθμίζει τα δάνεια σε ξένο νόμισμα και τα δάνεια μεταβλητού επιτοκίου. Σύμφωνα με αυτήν, πρέπει τα κράτη-μέλη να εξασφαλίζουν ώστε, όταν μια σύμβαση πίστωσης αφορά δάνειο σε ξένο νόμισμα, τη στιγμή που συνάπτεται η σύμβαση να υπάρχει το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζεται τουλάχιστον ότι:

α) ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να μετατρέψει τη σύμβαση πίστωσης σε εναλλακτικό νόμισμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις ή

β) υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις που περιορίζουν το συναλλαγματικό κίνδυνο στον οποίο είναι εκτεθειμένος ο καταναλωτής βάσει της σύμβασης πίστωσης.

Η Οδηγία αυτή εφαρμόζεται σε συμβάσεις πίστωσης που θα συναφθούν μετά τις 21 Μαρτίου 2016, ενώ ρητά ορίζεται σε αυτήν ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να θεσπίζουν περαιτέρω ρυθμίσεις όσον αφορά τα δάνεια σε ξένο νόμισμα, με την προϋπόθεση ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν έχουν αναδρομική ισχύ.

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας αυτής αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και στη σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, το έργο της οποίας ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου 2015, συμμετέχουν και εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας.

«Περιμένουμε, άρα, την εξέλιξη των υποθέσεων που βρίσκονται στην ελληνική Δικαιοσύνη και θα νομοθετήσουμε μια δίκαιη λύση», τόνισε ο υπουργός στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν αρκετές αποφάσεις Πρωτοδικείων που έχουν δικαιώσει δανειολήπτες (Ρόδος, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη κ.λπ.). Επίσης, η πρώτη συλλογική αγωγή κατά τράπεζας έχει υποβληθεί και είχε οριστεί η εκδίκαση την 1η Απριλίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ωστόσο, η τράπεζα ζήτησε αναβολή και ως πρωτοείσακτη η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 9/12/2015.

Εν όψει της συζήτησης της κύριας αγωγής δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, προ εβδομάδων έγινε δεκτή εν μέρει η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δανειοληπτών από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, οι οποίοι ζητούσαν να ρυθμιστεί η μηνιαία δόση τους στο ποσό στο οποίο εκείνοι μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Σύμφωνα με το διατακτικό της εν λόγω απόφασης (1728/2015), ρυθμίζεται προσωρινά η μηνιαία δόση των αιτούντων στο πόσο το οποίο ζητήθηκε και συγχρόνως απαγορεύεται η καταγγελία της δανειακής τους σύμβασης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της ασκηθείσας κύριας αγωγής τους στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι στην παρούσα φάση πρέπει οι τράπεζες, επειδή ακριβώς αντιμετωπίζουν μείζον ζήτημα ρευστότητας, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να διευκολύνουν την εν λόγω κατηγορία δανειοληπτών, που στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι ενήμεροι.


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Για όποιον τρόπο ρύθμισης επιλέξετε, εγγύηση αποτελεί η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642