Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πώς ρυθμίζουν και πότε «κουρεύουν» δάνεια οι τράπεζες

Την... τύχη στα χέρια τους παίρνουν οι τράπεζες και είναι έτοιμες να ρίξουν στην αγορά μία σειρά από γενναίες ρυθμίσεις δανείων προκειμένου να αντιμετωπίσουν ριζικά, κυρίως μακροχρόνια, τη βόμβα των 80 και πλέον δισ. ευρώ επισφαλειών.

Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αναβάλλει και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για νομοθετικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να δρομολογούν πρωτοβουλίες, σε πολλαπλά επίπεδα, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών. Κοινός παρανομαστής για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στις επικείμενες νέου τύπου ρυθμίσεις θα είναι, σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η απόδειξη ότι πραγματικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, εξαιτίας της οικονομικής τους κατάστασης, στην πληρωμή των υποχρεώσεων.

Στο μέτωπο των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων το πρώτο βήμα, που αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για το τραπεζικό σύστημα, έγινε χθες από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διαγραφή του 100% των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών για όσους οφείλουν έως 20.000 ευρώ.

Επίσης, η τράπεζα προχωρεί σε πάγωμα του στεγαστικού δανείου για όσους έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση της ρύθμισης είναι οι δανειολήπτες να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όπως αυτά περιγράφονται στον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση που πέρασε πρόσφατα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, παραπέμπει στον νόμο 4320/2015 ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Είναι ο νόμος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης με τις διατάξεις του οποίου δίδεται δωρεάν ρεύμα, κουπόνια σίτισης και επίδομα ενοικίου σε όσους διαβιούν κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας.

Οι επόμενες εξαγγελίες

Το επόμενο βήμα από τις τράπεζες είναι η εφαρμογή ρυθμίσεων με γενναία χαρακτηριστικά, αρχής γενομένης από τον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αφορούν τόσο τα νοικοκυριά (κυρίως τα στεγαστικά δάνεια) όσο και τις επιχειρήσεις.

Στις νέες μορφές ρυθμίσεων θα δίνεται η δυνατότητα το δάνειο να σπάει σε δύο μέρη: Το 50% θα παραμένει ενεργό με ελκυστικούς όρους όπως μείωση της δόσης στο μισό και το υπόλοιπο 50% θα παγώνει από 4 έως και 10 χρόνια. Πρόκειται για έναν τρόπο ρύθμισης που συμπεριλαμβάνεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Απαραίτητη, όμως προϋπόθεση για να ενταχθεί ο δανειολήπτης στα επικείμενα προγράμματα θα είναι, όπως υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές, η απόδειξη με αυστηρά κριτήρια της αδυναμίας πληρωμής των δόσεων.

Πρέπει να αποδεικνύεται η δυσκολία ή η αδυναμία από το οικονομικό προφίλ του (εισόδημα, περιουσία κινητή και ακίνητη κ.ά.). «Ο έλεγχος θα είναι αυστηρός καθώς πάντα καραδοκούν οι επιτήδειοι, οι οποίοι αποκρύπτουν εισόδημα τόσο από την εφορία όσο και από το τραπεζικό σύστημα», αναφέρουν τραπεζικές πηγές και προσθέτουν:

«Είναι πλέον γνωστό ότι 15.000-20.000 δανειολήπτες στεγαστικού δανείου ανήκουν στην κατηγορία του στρατηγικά κακοπληρωτή. Δεν πρέπει εκείνοι να επωφεληθούν».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, η διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τράπεζες για τα φυσικά πρόσωπα (για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

• Στην περίπτωση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής ο οφειλέτης μπορεί να κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο 3869/2010 για δικαστική ρύθμιση χρεών, με την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαίως τουλάχιστον 40 ευρώ. Η αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη εξασφαλίζει στον οφειλέτη την προστασία της κατοικίας του από πλειστηριασμούς σε πρώτη φάση μέχρι την επικύρωση της αίτησης και σε δεύτερη φάση μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης.

• Σε εφαρμογή βρίσκεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος προβλέπει διάφορους τρόπους ρύθμισης των οφειλών σε καθυστέρηση.

(Πηγή: euro2day.gr)


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Για όποιον τρόπο ρύθμισης επιλέξετε, εγγύηση αποτελεί η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642