Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Έρχονται ραβασάκια από τις τράπεζες για "κόκκινα" και καθυστερούμενα δάνεια

Με συστημένες επιστολές, ενημερωτικά σημειώματα και e-mail, οι τράπεζες μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν ενημερώσει όχι μόνο τους «κόκκινους» δανειολήπτες, αλλά και τους εγγυητές δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, όπως και τους δανειολήπτες που πληρώνουν το δάνειο τους με καθυστέρηση λίγων ημερών, για το ύψος των οφειλών τους και θα προτείνουν τρόπους ρύθμισης.

Ο λόγος είναι προφανής. Οι ρυθμίσεις το τελευταίο διάστημα έχουν παγώσει και οι δανειολήπτες δεν δείχνουν διάθεση να συμφωνήσουν τρόπους διευθέτησης των οφειλών τους, περιμένοντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Το «πάγωμα» όμως των ρυθμίσεων έχει ως επακόλουθο την άνοδο των καθυστερήσεων.

Έτσι με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία υπογράφει ο διοικητής, κ. Γιάννης Στουρνάρας και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 31 Μαρτίου, μπαίνει σε εφαρμογή ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών, και οι τράπεζες θα στείλουν γραπτές ειδοποιήσεις σε εκατομμύρια δανειολήπτες οι οποίοι έχουν καθυστερήσει να εξοφλήσουν την οφειλή τους τουλάχιστον σαράντα πέντε ημέρες πριν τις 30 Ιουνίου, δηλαδή έχουν «χάσει» κατ’ ελάχιστο μία δόση.

Ποιοι θα πάρουν τα ραβασάκια:

Όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας οι τράπεζες θα πρέπει να ενημερώσουν εγγράφως τους δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση 45 ημερών.

•Το ίδιο «ραβασάκι» θα λάβουν και όσοι έχουν πάρει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το αν θα διατηρηθεί η εγγύηση, μετά τη ρύθμιση του δανείου, εναπόκειται στην απόφαση του ελληνικού δημοσίου, αφού είναι ο εγγυητής. Υπενθυμίζουμε ότι στην περίπτωση των επιδοτούμενων στεγαστικών του πρώην ΟΕΚ η επιδότηση διατηρήθηκε.

Επίσης είναι στην διακριτική ευχέρεια των τραπεζών αν θα στείλουν ενημερωτικό «ραβασάκι» στους δανειολήπτες που παρουσιάζουν ενδείξεις πιθανής καθυστέρησης. Δηλαδή σε εκείνους που πληρώνουν με τα δάνεια, ωστόσο η πληρωμή γίνεται με καθυστέρηση από 1 -30 μέρες,.

Οι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κάνοντας χρήση του νόμου Κατσέλη (ν.3869/2010) εξαιρούνται από τα προβλεπόμενα στον Κώδικα, ωστόσο οι τράπεζες μπορούν να τους ενημερώσουν και να τους προτείνουν λύσεις ρύθμισης.

Σημειώνουμε ακόμα ότι στην έννοια του δανείου περιλαμβάνονται και οι οφειλές από «κατάπτωση εγγυητικών επιστολών» για τις οποίες επίσης θα μπορούσε να διερευνηθεί λύση ρύθμισης ή οριστικής διευθέτησης ανάλογα με την περίπτωση.

Από τα ραβασάκια δεν εξαιρούνται και οι εγγυητές.

Συγκεκριμένα όπως ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας: Η ειδοποίηση και ενημέρωση των εγγυητών γίνεται ταυτόχρονα με εκείνη του οφειλέτη, ώστε να μπορεί να συζητηθεί από κοινού η δυνατότητα συμφωνίας εναλλακτικού τρόπου ρύθμισης. Εάν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί στην πρόσκληση της τράπεζας ή δεν συμφωνήσει με την προτεινόμενη ρύθμιση, τότε η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί με τον εγγυητή.

Στην περίπτωση δε που ο εγγυητής είναι φυσικό πρόσωπο και η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών του μπορεί αν έχει ως συνέπεια να χάσει τη μοναδική του κατοικία, η τράπεζα του απευθύνει πρόσθετες ειδοποιήσεις σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κώδικα, ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, η διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τράπεζες για τα φυσικά πρόσωπα (για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

• Στην περίπτωση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής ο οφειλέτης μπορεί να κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο 3869/2010 για δικαστική ρύθμιση χρεών, με την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαίως τουλάχιστον 40 ευρώ. Η αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη εξασφαλίζει στον οφειλέτη την προστασία της κατοικίας του από πλειστηριασμούς σε πρώτη φάση μέχρι την επικύρωση της αίτησης και σε δεύτερη φάση μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης.

• Σε εφαρμογή βρίσκεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος προβλέπει διάφορους τρόπους ρύθμισης των οφειλών σε καθυστέρηση.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Για όποιον τρόπο ρύθμισης επιλέξετε, εγγύηση αποτελεί η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642