Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Τράπεζες: Ρυθμίσεις 37 δισ. ευρώ αντί πλειστηριασμών

Σε ρυθμίσεις δανείων που ξεπερνούν τα 37 δισ. ευρώ προχώρησαν την τελευταία τριετία (2012-14) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν υπάρχει γενικευμένη απειλή πλειστηριασμών, στην περίπτωση που αρθεί το καθεστώς προστασίας ή περιορισθεί μόνο σε ευπαθείς ομάδες.

Κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου του 2014 οι συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούν και απεικονίζουν λογιστικά την εξέλιξη, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των δανείων που ρυθμίστηκαν λόγω οικονομικής δυσχέρειας του δανειολήπτη.

Οι αλλαγές επιβλήθηκαν από τα νέα πρότυπα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority - EBA) και από τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2015/227 της Κομισιόν.

Έτσι, για πρώτη φορά, στις οικονομικές καταστάσεις του 2014 απεικονίζονται όλες οι ρυθμίσεις δανείων, οι οποίες έχουν διενεργηθεί τους προηγούμενους 36 μήνες και παρέχονται αναλυτικά στοιχεία για το πόσα από τα ρυθμισμένα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά, πόσα έχουν απομειωθεί και πόσα κινδυνεύουν να γίνουν καθυστερήσεις (εξυπηρετούνται με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ή των 180 ημερών για τα στεγαστικά).

Τα στοιχεία που έδειξε ο διαφορετικός τρόπος απεικόνισης είναι εντυπωσιακά. Μέσα στην τελευταία τριετία οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει δάνεια αθροιστικού ύψους 37,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 16% των χορηγήσεών τους σε επίπεδο ομίλων. Έχουν, δε, σχηματίσει ειδικές και γενικές προβλέψεις για αυτά τα δάνεια 6,91 δισ. ευρώ.

Οι ρυθμίσεις διενεργούνται κυρίως σε επιχειρηματικά και στεγαστικά και περιλαμβάνουν συνήθως επιμήκυνση διάρκειας, διαγραφή μέρους των οφειλών, χορήγηση περιόδου χάριτος ως προς το κεφάλαιο ή και τους τόκους και μειώσεις επιτοκίων.

Ειδικότερα οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει στεγαστικά δάνεια 13 δισ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι εξαντλούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για συνεργάσιμους δανειολήπτες.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η επέκταση της προστασίας από πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία, με αυξημένα μάλιστα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μόνο κακό θα προκαλέσει διατηρώντας την αυξητική τάση των νέων καθυστερήσεων, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζες, την οικονομία και τους συνεπείς δανειολήπτες και φορολογούμενους.

Προκειμένου ένα ρυθμισμένο δάνειο να αποχαρακτηριστεί, απαιτείται να περάσουν τουλάχιστον 2 έτη από τη στιγμή του χαρακτηρισμού του, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, ανησυχία για πλήρη αποπληρωμή,
απομείωση ή εκ νέου ρύθμιση και να υφίστανται τακτές ουσιώδεις καταβολές τουλάχιστον στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, η διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τράπεζες για τα φυσικά πρόσωπα (για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

• Στην περίπτωση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής ο οφειλέτης μπορεί να κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο 3869/2010 για δικαστική ρύθμιση χρεών, με την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαίως τουλάχιστον 40 ευρώ. Η αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη εξασφαλίζει στον οφειλέτη την προστασία της κατοικίας του από πλειστηριασμούς σε πρώτη φάση μέχρι την επικύρωση της αίτησης και σε δεύτερη φάση μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης.

• Σε εφαρμογή βρίσκεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος προβλέπει διάφορους τρόπους ρύθμισης των οφειλών σε καθυστέρηση.

(Πηγή: euro2day.gr)


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Για όποιον τρόπο ρύθμισης επιλέξετε, εγγύηση αποτελεί η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642