Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

“Πάγωμα” πλειστηριασμών α' κατοικίας - Πώς θα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια

Με κύριο στόχο τη διάκριση μεταξύ εκείνων των οφειλετών που κατά σύστημα είναι κακοπληρωτές και εκείνων που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους κινείται η λογική προσέγγισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων από τη νέα κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση δεσμεύεται πως ειδικά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες θα λειτουργούν με βάση “θεμιτές εμπορικές τραπεζικές αρχές”, με δυο λόγια στη βάση των κοινών κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται πλήρως η κεφαλαιοποίησή τους.

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση δεσμεύεται πως το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων θα είναι επωφελές και για τους περισσότερο πληγέντες Έλληνες οφειλέτες, κατά τρόπο όμως τέτοιο που να μην διακινδυνεύει η θέση των τραπεζών και να μην υπάρχει “αρνητική δημοσιονομική επίπτωση”.

Συνοπτικά με τη λίστα Βαρουφάκη η Ελλάδα δεσμεύεται ότι στον τραπεζικό κλάδο θα γίνει πλήρης χρήση του ΤΧΣ για να διασφαλιστεί πλήρως, σε συνεργασία με ΕSM, ΕΚΤ και Κομισιόν, η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Την ίδια ώρα η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα λαμβάνει υπόψιν τόσο την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και την κατάσταση στην αγορά ακινήτων αλλά και τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στην ίδια λογική προβλέπεται πως θα υπάρχει συνεργασία των διοικήσεων των τραπεζών και του δικαστικού συστήματος ώστε να αποφευχθούν την επόμενη περίοδο πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με αξία χαμηλότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο που θα δημοσιοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω. Πλην της κοινωνικής παραμέτρου, αυτή η εξέλιξη στόχο έχει και την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων και την αποφυγή αύξησης του αριθμού των αστέγων!:

Στον αντίποδα όμως θα υπάρξει εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού Δικαίου και διευθέτηση των υποθέσεων που εκκρεμούν για να παταχθούν τα φαινόμενα δόλιας και στρατηγικής χρεοκοπίας από τους κατά σύστημα... μπαταχτσήδες!

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, η διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τράπεζες για τα φυσικά πρόσωπα (για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

• Στην περίπτωση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής ο οφειλέτης μπορεί να κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο 3869/2010 για δικαστική ρύθμιση χρεών, με την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαίως τουλάχιστον 40 ευρώ. Η αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη εξασφαλίζει στον οφειλέτη την προστασία της κατοικίας του από πλειστηριασμούς σε πρώτη φάση μέχρι την επικύρωση της αίτησης και σε δεύτερη φάση μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης.

• Σε εφαρμογή βρίσκεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος προβλέπει διάφορους τρόπους ρύθμισης των οφειλών σε καθυστέρηση.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Για όποιον τρόπο ρύθμισης επιλέξετε, εγγύηση αποτελεί η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642