Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Τι προβλέπει το σχέδιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση με τη σύσταση του ενδιάμεσου φορέα και ταυτόχρονα στόχο έχει να αποκλείσει τα distress funds - επονομαζόμενα και «κοράκια» - από το να αποκτήσουν την περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών αντί «πινακίου φακής».

Το σχέδιο για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, αν τελικά υλοποιηθεί –διότι είναι απαραίτητο να πάρει το «πράσινο φως» και από τους εταίρους μας- θα δώσει στην πράξη «ανάσα» στους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και θα περιορίσει στο ελάχιστο την επιβάρυνση για τις τράπεζες.

Ο ενδιάμεσος φορέας θα έχει δύο άξονες: το κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι τράπεζες θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια και την απευθείας διαχείριση τμήματος των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στον φορέα αυτόν θα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά (μικρομεσαίων επιχειρήσεων) δάνεια σε μειωμένες τιμές.

Τι σημαίνει αυτό;

Ο ενδιάμεσος φορέας θα αγοράζει το δάνειο από την τράπεζα με μεγάλη έκπτωση για παράδειγμα στο 30% της αξίας του. Στη συνέχεια ανάλογα με την περιουσιακή και οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, τα δάνεια αυτά είτε θα διαγραφούν –λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια-, είτε θα ρυθμιστούν.

· Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δυνητικά θα μπορούσαν να διαγραφούν δάνεια ύψους έως 18 δις ευρώ σε ορίζοντα 5ετίας, ώστε το τραπεζικό σύστημα να μπορεί να απορροφά τυχόν κραδασμούς.

· Επίσης οι ρυθμίσεις θα γίνονται με αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Στην περίπτωση αυτή ο δημόσιος ενδιάμεσος φορέας θα αναλαμβάνει την είσπραξη του δανείου από τον δανειολήπτη. Η αποπληρωμή θα γίνεται με βάση την έκπτωση που αγοράστηκε το δάνειο από την τράπεζα.

Δηλαδή, αν κάποιος έχει «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο ύψους 150.000 ευρώ και ο φορέας το αγοράσει στο 30% της αξίας του, δηλαδή 45.000 ευρώ, τότε ο δανειολήπτης – ανάλογα πάντα με τη δυνατότητα αποπληρωμής που έχει -, θα καταβάλει τουλάχιστον τις 45.000 ευρώ. Θα επωφεληθεί δηλαδή στο ακέραιο από την έκπτωση που έχει πετύχει ο δημόσιος φορέας αγοράζοντας το δάνειο από την τράπεζα. Αντίθετα σήμερα, τα distressfunds αγοράζουν ένα δάνειο στο 10% της αξίας του, αλλά το κάνουν απαιτητό στο 100%.

Η συγκεκριμένη πρόταση, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, διαμορφώθηκε βάσει διεθνών πρακτικών που εφαρμόστηκαν επιτυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Φινλανδία.

Σημειώνουμε ακόμα ότι σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια προσεγγίζουν τα 85 δισ. ευρώ (σύνολο δανείων 214 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτά, τα 10 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να διαγραφούν άμεσα από τις τράπεζες και τα 8 δισ. ευρώ σε βάθος 5 με 10 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ θα δώσει την έγκρισή της.

Για να λάβει σάρκα και οστά το σχέδιο απαραίτητη είναι αφ' ενός η έγκριση της ΕΚΤ, η οποία θα πρέπει να πεισθεί ότι με την λύση αυτή δεν θα επιβαρυνθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες, και αφ' ετέρου να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGComp), ότι δεν πρόκειται για έμμεση κρατική ενίσχυση, καθώς το χρέος θα φεύγει από τις τράπεζες και θα περνά στο δημόσιο. Επίσης, η Ευρώπη πρέπει να πεισθεί συνολικά, στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης, καθώς η κίνηση αυτή θα «βαρύνει» σε κάποιο βαθμό στο χρέος.

Από το σύνολο των επισφαλών δανείων, τα 50 δισ. έχουν γραφεί ως πιθανή ζημία στις τράπεζες μέσω των προβλέψεων που έχουν σχηματίσει. Προς το παρόν η ζημία είναι λογιστική, ενώ με τη διαγραφή θα γίνει πραγματική, ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η τελική επιβάρυνση θα είναι πολύ μικρότερη –στα 10 με 15δις ευρώ-, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια θα διαγραφούν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, θα μειώσουν αυτομάτως τις προβλέψεις και συνεπώς θα απελευθερώσουν εποπτικά κεφάλαια.

Για τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του σχεδίου απαιτούνται περίπου 3-4 δισ., ποσό το οποίο μπορεί να καλυφθεί από το υπόλοιπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (περί 11 δισ. ευρώ), σύμφωνα και με πηγές του υπουργείου Οικονομίας.

Η νέα ρύθμιση θα αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια οφειλετών. Για τους δανειολήπτες που έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια, εξακολουθούν να ισχύουν οι ρυθμίσεις των τραπεζών με άξονες τον «συνεργάσιμο δανειολήπτη», τον Κώδικα Δεοντολογίας και τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης, καθώς και η ρύθμιση με βάση τον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

(Πηγή: fpress.gr)


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Για όποιον τρόπο ρύθμισης επιλέξετε, εγγύηση αποτελεί η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642