Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Πώς θα υπολογίζονται οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Το στοιχείο των εύλογων δαπανών μπαίνει από 1/1/2015 στη ζωή των δανειοληπτών, καθώς οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας θα κριθούν στη βάση αυτών, αλλά και της επίδειξης πνεύματος συνεργασίας από τους οφειλέτες.

Προκειμένου να καταρτίσουν ρυθμίσεις δανείων με βάση την οικονομική δυνατότητα του κάθε οφειλέτη, οι τράπεζες θα αποστείλουν μέσα στις πρώτες ημέρες του 2015 αναλυτικά ερωτηματολόγια για την καταγραφή της περιουσιακής κατάστασής του. Ωστόσο, τον κύριο λόγο στην οριστική ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει το ποσό που έχει οριστεί ως εύλογη μηνιαία δαπάνη διαβίωσης του οφειλέτη και το οποίο διαμορφώθηκε σε: 682 ευρώ για έναν ενήλικα, 1.160 ευρώ για ζευγάρι, 962 ευρώ για έναν ενήλικα με ένα παιδί, 1.440 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί, 1.720 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά, 2.016 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά και επιπλέον εξαρτώμενο ενήλικα, 2.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά, 2.296 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά και επιπλέον εξαρτώμενο ενήλικα και 2.280 ευρώ για ζευγάρι με τέσσερα παιδιά.

Ο υπολογισμός των εύλογων δαπανών διαβίωσης έγινε από εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Οικονομικών και στηρίχθηκε στα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών που διενεργείται κάθε χρόνο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η έρευνα συγκεντρώνει αναλυτικές πληροφορίες από αντιπροσωπευτικό δείγμα νοικοκυριών σχετικά με τις δαπάνες διαβίωσής τους, ανεξάρτητα αν έχουν δάνειο ή όχι.

Με βάση ειδική διεθνή κλίμακα ταξινόμησης (COICOP) τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά ταξινομούνται σε 4 ομάδες ανάλογα με το πόσο απαραίτητα είναι για τη διαβίωση. Το ύψος των εύλογων δαπανών διαβίωσης εκτιμήθηκε με βάση την κατασκευή «καλαθιού» και από τις 4 ομάδες δαπανών.

Η πρώτη ομάδα αφορά τις πιο βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού στις οποίες περιλαμβάνονται: διατροφή, ένδυση και υπόδηση, λειτουργικά έξοδα κατοικίας, μετακίνηση, επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας, ενημέρωση και μόρφωση, υπηρεσίες τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, είδη και υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες εκπαίδευσης, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και οικονομικές υπηρεσίες. Λαμβανομένης υπόψιν μόνο αυτής της ομάδας δαπανών, η μηνιαία εύλογη δαπάνη για έναν ενήλικα υποχωρεί στα 537 ευρώ, για ζευγάρι στα 906 ευρώ, για ενήλικα με ένα παιδί στα 758 ευρώ, για ζευγάρι με δύο παιδιά στα 1.347 ευρώ, με τρία παιδιά στα 1.568 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 1.788 ευρώ.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες εστίασης, η τρίτη επιπλέον διαρκή αγαθά και συσκευές και η τέταρτη επιπλέον δαπάνες για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνού, αεροπορικές μετακινήσεις, τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Στον υπολογισμό των εύλογων δαπανών διαβίωσης δεν προσμετρώνται: α) δαπάνες για αγορά ειδών πολυτελείας καθώς και έξοδα τυχερών παιγνίων, β) δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία, γ) δαπάνες για ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη, δ) δαπάνες για ιδιωτική ασφάλιση και ε) δόσεις δανείου για τους δανειολήπτες και αντίστοιχα το ενοίκιο για τους ενοικιαστές και το τεκμαρτό ενοίκιο για τους ιδιοκτήτες.

Ο προσδιορισμός των εύλογων δαπανών διαβίωσης έγινε για να συμβάλει στην οικοδόμηση πνεύματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διαφάνειας μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα κοινά αποδεκτό σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της δυνατότητας εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του οφειλέτη. Η χρήση τους αποτελεί αναγνωρισμένη διεθνή πρακτική (Ιρλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Νορβηγία, Ισπανία), η οποία έχει αποδειχτεί ότι βοηθά τους δανειολήπτες και τις τράπεζες να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές λύσεις χωρίς να απαιτείται δικαστική συνδρομή.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642