Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Πώς θα ρυθμίζονται τα "κόκκινα" στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

Ρυθμίσεις «αλά καρτ» και Νόμος Κατσέλη
Εκτός νομοθετικής ρύθμισης αναμένεται να μείνει η ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, με τις τράπεζες να διευθετούν κατά τη διακριτική τους ευχέρεια την κάθε περίπτωση ληξιπρόθεσμου δανείου της κατηγορίας αυτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει της προοπτικής αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις τράπεζες προκειμένου να ελέγξει την ετοιμότητα των λειτουργικών δομών τους όσον αφορά την υιοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας του νόμου 4224/2013, ο οποίος και θα αποτελέσει το μοναδικό εργαλείο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων ιδιωτών.

Έτσι, σε αντίθεση με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, και παρά το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί ότι θα ακολουθούσε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, η διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών προς τους ιδιώτες (στεγαστικά, καταναλωτικά, κάρτες) θα γίνει αποκλειστικά από την κάθε τράπεζα για τους πελάτες της. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είχαν εκφράσει εξαρχής τις εντάσεις τους στην προοπτική νομοθετικής ρύθμισης που σχεδιαζόταν να εμπεριέχει και «κούρεμα» στεγαστικών δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, όσο και τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια θα ακολουθήσουν την οδό της «αλά καρτ» διευθέτησης και θα ρυθμιστούν με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και το κατά πόσον αυτός θα είναι συνεργάσιμος με την τράπεζα.

Προκειμένου να ετοιμαστούν για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, οι τράπεζες θα θεσπίσουν, εσωτερικά η καθεμία, λεπτομερώς καταγεγραμμένη διαδικασία επίλυσης καθυστερήσεων, κατηγοριοποιώντας δάνεια και δανειολήπτες. Παράλληλα, θα διασφαλίσουν ότι η διαδικασία επίλυσης καθυστερήσεων θα επιτρέπει χειρισμό κάθε μεμονωμένης περίπτωσης δανειολήπτη, ενώ σημαντικές κινήσεις προετοιμασίας θα γίνουν και σε επίπεδο προσωπικού που θα χειριστεί τις υποθέσεις καθυστερήσεων.

Ειδικότερα, η κάθε τράπεζα θα συστήσει Επιτροπή Ενστάσεων συγκροτούμενη από τουλάχιστον τρία ανώτερα στελέχη, τα οποία θα είναι ανεξάρτητα από τις λειτουργίες χορήγησης, έγκρισης και ελέγχου πιστοδοτήσεων.

Επιπλέον, θα πρέπει να διαθέσει προσωπικό με κατάλληλη κατάρτιση και επικοινωνιακές ικανότητες για να χειρίζεται αποτελεσματικά περιπτώσεις ρύθμισης χρεών. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα υλοποιήσουν κατάλληλα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο «Δένδια» σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων καθώς και συνολικά για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες, υπογράμμισε: «Το πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές», είπε αναφερόμενος στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που προβλέπει ρυθμίσεις από τις τράπεζες αλλά και για τον νόμο Κατσέλη.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642