Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Έρχονται αλλαγές στον νόμο Κατσέλη

Βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά συζητούν οι τράπεζες με τους αρμόδιους φορείς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους να προβούν στο ξεκαθάρισμα των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες επιδιώκουν βελτιώσεις στο νόμο 3869 που θεσπίστηκε το 2010 για την πτώχευση ιδιωτών, στο πλαίσιο μίας συνολικότερης και πιο δίκαιης αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων δανειοληπτών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις αφορούν διορθώσεις σε προβλέψεις του νόμου και κυρίως στο σκέλος της παροχής δυνατότητας στους οφειλέτες να αποκτούν «ασυλία» από τη στιγμή κιόλας που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο νόμο. Σημείο αιχμής είναι συνακόλουθα η άμεση παύση εξυπηρέτησης των δόσεων του δανείου, με τους τραπεζίτες να ζητούν να υπάρχει υποχρέωση καταβολής ενός ποσοστού της δόσης π.χ. 20% - 25%.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη κρίνονται αναγκαίες στο μέτρο που το συγκεκριμένο νομοθέτημα λειτούργησε και ως καταφύγιο των λεγόμενων strategic defaulters, δηλαδή οφειλετών που αν και είχαν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους, εκμεταλλεύθηκαν το νόμο για να αποφύγουν τις οφειλές τους. Όπως υπολογίζουν οι τραπεζίτες, οι περιπτώσεις strategic defaulters αποτελούν το 15% των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση για περισσότερες από 180 ημέρες.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και αρμοδίων φορέων που γίνονται στην παρούσα φάση για να βελτιωθούν σημεία του νόμου 3869 εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώνεται για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων δανείων ιδιωτών από τις τράπεζες. Βασικό εργαλείο στις ρυθμίσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων θα είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας, καθώς η αντιμετώπιση του θέματος θα γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες χωρίς τη θέσπιση ειδικού νόμου όπως συνέβη με την περίπτωση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, θα πρόκειται για τις τελευταίες ρυθμίσεις δανείων ούτως ώστε οι τράπεζες να «ξεκαθαρίσουν» πλήρως τα χαρτοφυλάκιά τους και να μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέες, υγιείς δανειοδοτήσεις.

Σημειώνεται ότι όσοι είχαν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη μπόρεσαν να εξασφαλίσουν χαμηλότερη δόση -τουλάχιστον στο 1/5 της αρχικής- για όλες τις τραπεζικές οφειλές, πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και μικρότερη δόση στα στεγαστικά δάνεια ή άλλου τύπου δάνεια με προσημείωση σε ακίνητο. Αυτό ήταν δυνατό με τη μείωση του επιτοκίου ως και σε μηδενικό επίπεδο, δηλαδή εντελώς άτοκες δόσεις και με σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής της οφειλής.

Σε πολλές περιπτώσεις ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του πελάτη και τα περιουσιακά του στοιχεία γινόταν και διαγραφή μέρους του χρέους από 15% μέχρι και 90%. Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προβλέπει επίσης διαγραφή χρεών σε περίπτωση που υπάρχει μόνο πρώτη κατοικία και το ποσό των τραπεζικών οφειλών ξεπερνάει το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Σε εξειδικευμένες περιπτώσεις προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από όλα τα τραπεζικά χρέη του δανειολήπτη, όταν συντρέχουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας ή μακροχρόνια ανεργία ή ίδιας σοβαρότητας προβλήματα.

Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προβλέπει, επίσης, την αναστολή διαταγών πληρωμής από τη στιγμή της κατάθεσης στο ειρηνοδικείο της αντίστοιχης αίτησης, καθώς και αναστολή καταβολής των τόκων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Η αποπληρωμή των τραπεζικών οφειλών μέσω του νόμου Κατσέλη ολοκληρώνεται από 4 ως 20 έτη ή και περισσότερα.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642