Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Προειδοποιήσεις κατασχέσεων για δανειολήπτες του ΟΕΚ

Τον δρόμο των τραπεζών έχει αρχίσει να παίρνει και ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του, από τις αρχές του μηνός έχουν αρχίσει να αποστέλλονται από τη διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), η οποία έχει αναλάβει από το 2012 τις τύχες του, ατομικές ειδοποιήσεις σε όσους έχουν λάβει δάνειο αλλά έχουν πάψει να εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις τους. Στις επιστολές αυτές αναφέρεται πως οι «ασυνεπείς» δανειολήπτες πρέπει να ταχτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα ληφθούν όλα τα νόμιμα μέσα, τα τελευταία εκ των οποίων είναι η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός, σημειώνουν στελέχη του πρώην ΟΕΚ. Οι προειδοποιήσεις αυτές κινητοποίησαν αμέσως τους «ασυνεπείς» οφειλέτες που έσπευσαν κατά εκατοντάδες στα γραφεία του πρώην ΟΕΚ (οδός Σολωμού 60) για να μάθουν πόσα ακριβώς χρωστάνε στον εν λόγω οργανισμό, μιας και πουθενά δεν αναφερόταν στην επιστολή που έλαβαν το ακριβές ύψος του χρέους.

«Κάτι τέτοιο θα κόστιζε περισσότερο» στον ΟΑΕΔ ήταν η απάντηση μελών της διοίκησης του στο ερώτημα των στελεχών του πρώην ΟΕΚ «γιατί οι επιστολές δεν ανέφεραν το ύψος της οφειλής», αναφέρουν οι τελευταίοι. Τις ίδιες μέρες πάνω από 1.200 επισκέψεις δέχτηκε η ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Συλλόγου Yπαλλήλων του πρώην ΟΕΚ, αναφέρει ο πρόεδρός του, κ. Κωνσταντίνος Λυμπέρης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το 71% των δανειοληπτών του πρώην ΟΕΚ δεν πληρώνει κανονικά τις δόσεις για τα δάνεια που έχει λάβει από τον οργανισμό. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 63.900 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ επί συνόλου 90.000. Με άλλα λόγια σχεδόν τρία στα τέσσερα δάνεια –δηλαδή κατά πολύ περισσότερα από εκείνα των εμπορικών τραπεζών (περίπου ένα στα τρία) που έχει δώσει ο ΟΕΚ είναι «κόκκινα».

Από τον ΟΕΚ, παραδέχονται πως και προ κρίσης υπήρχε ένα σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών που δεν ήταν «συνεπές» στην εξόφληση των δόσεων του προς τον ΟΕΚ παρά το εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού (1 – 1,5%), αλλά αυτό γιγαντώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια.

Στελέχη του πρώην ΟΕΚ αναφέρουν πως την ίδια στιγμή που αρχίζει το «κυνήγι» των «ασυνεπών» δανειοληπτών του οργανισμού, το ΙΚΑ του χρωστά 2,2 δις. ευρώ. Ενδεικτικά, το 2013 έπρεπε να αποδώσει το ΙΚΑ στον ΟΕΚ 212 εκατ. ευρώ από τις εισφορές που ακόμα εισπράττει (σ.σ. παρότι ο οργανισμός έχει «καταργηθεί» από το …2012). Αντ’ αυτού απέδωσε μόλις…. 2 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το 60% των δανείων το επιτόκιο των οποίων επιδοτεί ο πρώην ΟΕΚ, δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση που ψηφίστηκε την 25η Οκτωβρίου. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 58.000 δάνεια επί συνόλου σχεδόν 94.000.

Αν κανείς προσθέσει τα «κόκκινα» δάνεια που έχει δώσει ο πρώην ΟΕΚ (σ.σ. 63.900) και τα «κόκκινα» δάνεια που το επιτόκιο των οποίων επιδοτεί ο ίδιος οργανισμός αλλά δεν μπορούν να υπαχθούν στην τελευταία ρύθμιση (58.000) τότε προκύπτει πως το σύνολο των «κόκκινων» και… μη – ρυθμίσιμων δανείων στα οποία εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα ο ΟΕΚ ανέρχεται σε σχεδόν 122.000 επί συνόλου περίπου 184.000.

(Πηγή: capital.gr)


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642