Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Έρχονται ρυθμίσεις και για τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια

Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να προχωρήσει σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με το «Βήμα», ύστερα από την νομοθετική ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Πάντως δεν διαφαίνεται παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ παράλληλα υπάρχει ο φόβος ότι η ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων θα ενταχθεί στην διαπραγματευτική ατζέντα της τρόικα με την κυβέρνηση.

Αυτή η προοπτική, είναι μια πιθανότητα την οποία απεύχεται ο κ. Δένδιας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ελπίζω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο».

Αναφορικά με την δημόσια συζήτηση περί εμπλοκής του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με τη ρύθμιση για τα χρέη προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός απαντά αναρμόδιος, καθώς το θέμα αφορά άλλα υπουργεία.

Παράλληλα εκφράζει την απορία του για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, καθώς τα δεδομένα ήταν γνωστά, ενώ ως προς την θέση της τρόικα, τονίζει ότι «επιτύχαμε να υπάρχει ενιαία αντίληψη με τους δανειστές μας για τα περισσότερα ζητήματα, για τα οποία άλλωστε η τρόικα έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως θετικά, ενώ οι περισσότερες παρατηρήσεις έχουν ενσωματωθεί. Διευκρίνισα επίσης ότι η συζήτηση θα συνεχιζόταν σε τεχνικό επίπεδο ».

Ο υπουργός χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια ως το «σχέδιο της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ», ενώ δηλώνει ότι είναι έτοιμος να το καταθέσει «ακόμη και σήμερα», αν λάβει την έγκριση της κυβέρνησης.

Ως προς την σχεδιαζόμενη ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια, η κεντρική γραμμή είναι να κινείται στην ίδια φιλοσοφία με αυτή των επιχειρηματικών δανείων, αλλά δεν θα μπορεί να είναι ακριβώς η ίδια.

Σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, με τρόπο που θα περιλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα, ο στόχος είναι η δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας των δανειοληπτών, οι οποίοι αποδειγμένα βρέθηκαν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Ερωτηθείς για ελάφρυνση των συνεπών δανειοληπτών, ο κ. Δένδιας απαντά ότι το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο, τουλάχιστον την δεδομένη χρονική στιγμή.

Αναφορικά με την λήξη της προστασίας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, οι οποίοι απελευθερώνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ο Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζει «υπερεκτιμημένη» τη διάταξη, συγκριτικά με άλλες διατάξεις που προστατεύουν την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη:

«Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο σε 3.000 περιπτώσεις έχει αξιοποιηθεί, ενώ ο συνολικός αριθμός περιπτώσεων είναι εκατοντάδες χιλιάδες», λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι το ζητούμενο είναι η προστασία της κατοικίας της οικογένειας, το οποίο αποτελεί κυβερνητική μέριμνα.

Όμως αποσαφηνίζει ότι οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» θα βρεθούν εκτός της όποιας ρύθμισης, καθώς θέλουν να φορτώσουν τις υποχρεώσεις τους στην ελληνική κοινωνία.


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642