Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Κοντά σε "έκτακτη" ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Σε δεύτερη φάση η ρύθμιση των δανείων ιδιωτών
Σημεία προσέγγισης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών "βλέπουν" στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης στο θέμα της ρύθμισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, όπως είπε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.

Αμέσως μετά την συνάντηση, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «δεν υπάρχει κάθετη αντίρρηση της τρόικας για την ελληνική πρόταση ρύθμισης των κόκκινων δανείων, υπάρχουν μόνο παρατηρήσεις οι οποίες θα συζητηθούν».

Σημείωνεται ότι η ρύθμιση θα έχει έκτακτο χαρακτήρα διάρκειας 2 ετών, θα αφορά τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και με την παρέλευσή της θα ισχύει το πτωχευτικό δίκαιο. Η ένταξη στην εν λόγω ρύθμιση θα γίνεται με βάση κριτήρια βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου θα εφαρμοστεί οριζόντια ρύθμιση για όλες και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις όπου τα δάνειά τους Θα αντιμετωπιστούν με εξατομικευμένη ρύθμιση.

Η ρύθμιση που εξετάζεται θα περιλαμβάνει διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων.

Ο ίδιος παράγοντας είπε ότι "η τρόικα πρέπει να καταλάβει ότι αν το 18% των επιχειρήσεων που έχουν αυτή την στιγμή κόκκινα δάνεια στις τράπεζες μπουν σε μια συνολική ρύθμιση των δανείων και των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών τους, τότε το δημόσιο θα έχει κέρδος".

Αναφορικά με τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες μετά την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, ο ίδιος αξιωματούχους ανέφερε ότι δεν θα επηρεαστεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια, καθώς δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.«Ακόμα όμως και αν χρειαστεί περαιτέρω κεφαλαιοποίηση, αυτή θα καλυφθεί από τα οφέλη του αναβαλλόμενου φόρου», δήλωσε ο ίδιος για να προσθέσει ότι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων δεν θα επηρεάσει τα τραπεζικά stress tests.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή του ΥΠΑΝ, υπολογίζεται ότι κεφάλαια ύψους 22 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τις τραπεζικές προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια, θα απελευθερωθούν στην αγορά.

Όπως υπογραμμίζει η ίδια πηγή, η τρόικα περιμένει τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σχετικά με τις υπόλοιπες οφειλές που έχουν οι επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ περιγράφοντας το πλαίσιο της νέας ρύθμισης είπε ότι σε αυτή θα ενταχθούν επιχειρήσεις με βάση ειδικά κριτήρια βιωσιμότητας.

Αναφορικά με την ρύθμιση των κόκκινων δανείων που αφορούν ιδιώτες, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτή θα συνταχθεί σε δεύτερη φάση αφού πρώτα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της ρύθμισης για τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει τις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει σήμερα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έναρξης της αξιολόγησης από τους ελεγκτές της τρόικας. Αυτή την στιγμή συναντάται με τον υπουργό Διοικητής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολουθεί συνάντησή του με υπουργό Ενέργειας κ. Μανιάτη και Υγείας κ. Βορίδη, ενώ προηγήθηκε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642