Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Τι θα αλλάξει στον νόμο Κατσέλη

Αλλαγή ναι, κατάργηση όχι είναι το κυβερνητικό μότο για το περίφημο νόμο Κατσέλη με προστασία τουλάχιστον της πρώτης κατοικίας αλλά όχι και των κατ’ επάγγελμα μπαταχτσήδων - ιδιοκτητών μεγάλης ακίνητης περιουσίας οι οποίοι με το υφιστάμενο πλαίσιο πετυχαίνουν στα δικαστήρια ανακοπές κατασχέσεων επί του συνόλου της περιουσίας τους. Σε πρώτη γραμμή, σύμφωνα με νομικούς, θα παραμείνει η προστασία μόνον της πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο οφειλέτης διαθέτει πολλά ακόμη ακίνητα. Αλλαγή θα υπάρξει επίσης και στους ρυθμούς εκκαθάρισης των υποθέσεων αφού η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με δεδομένο πως πρόσφατα Ειρηνοδικείο προσδιόρισε εκδίκαση υπόθεσης του «νόμου Κατσέλη» για το 2028!

Τι αλλάζει

Η αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη και η ρύθμιση για κόκκινα δάνεια αποτελούν βέβαια λύσεις για συνθήκες έκτακτης ανάγκης, κάτι που σύμφωνα με τους αρμοδίους, σημαίνει πως η αναστροφή του οικονομικού κλίματος και η είσοδος σε ρυθμούς ανάπτυξης θα οδηγήσει πλέον στην ανάγκη διαμόρφωσης του νέου πτωχευτικού κώδικα για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα από το 2016. Στο μεσοδιάστημα πάντως η απόφαση είναι να υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις. Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου πολλοί είναι αυτοί που κάνουν εσκεμμένη επιλογή την κατάθεση αίτησης δικαστικής ρύθμισης των χρεών σε Ειρηνοδικεία επιβαρυμένα με όγκο υποθέσεων. Στόχος είναι η εκδίκαση της υπόθεσης όσο πιο αργά γίνεται και δη την επόμενη δεκαετία. Κάτι που με τους ρυθμούς εκδίκασης (έως και το 2018) δεν είναι καθόλου δύσκολο. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που, αν και γνωρίζουν εξαρχής ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της πτωχευτικής διαδικασίας, καταθέτουν αίτηση προκειμένου να επωφεληθούν της δίμηνης αναστολής των διωκτικών μέτρων.

Τι προβλέπει

Ο νόμος 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε από τον 4161/2013, προβλέπει αναστολή των διωκτικών μέτρων από τη στιγμή της κατάθεσης της αίτησης για διάστημα δύο μηνών, χρόνος που παρέχεται για τη διερεύνηση προδικαστικού συμβιβασμού. Εντός του διμήνου θα πρέπει να επικυρωθεί η αίτηση και εντός εξαμήνου, εάν στο μεταξύ δεν έχει επέλθει συμβιβασμός, να συζητηθεί. Ωστόσο, η δίμηνη προθεσμία τηρείται από τα Ειρηνοδικεία της Αττικής μόλις στο 0,63% των περιπτώσεων και η εξάμηνη μόλις στο 1,95% των περιπτώσεων. Τα ποσοστά στην υπόλοιπη χώρα είναι 4,83% και 8% αντιστοίχως. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι τελικά η αναστολή της κατάσχεσης να παρατείνεται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και στις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις για υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

Ειδικά τμήματα

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, προσανατολίζεται να δημιουργήσει Ειρηνοδικεία που θα ασχολούνται μόνο με αυτό το αντικείμενο (ακόμα και με ενοποίηση) ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να επιταχυνθεί.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642