Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ποια δάνεια θα «κουρευτούν» και πότε

Μέχρι σήμερα τα δάνεια για τα οποία οι τράπεζες δέχονταν να χάσουν μέρος του κεφαλαίου ήταν εκείνα που έφταναν σε σημείο θα θεωρηθούν «νεκρά» και γι’ αυτά αποφάσιζε το δικαστήριο προκειμένου να «κουρευτούν».

Τα επιχειρηματικά δάνεια εξετάζονται από ειδικές επιτροπές, και μόνο αν κριθεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ανάκτησης διαγράφονται.

Όσο για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη. αυτά που κουρεύονται αποτελούν μειοψηφία. Στη νέα φάση ρυθμίσεων που ξεκινά το 2015 με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις επιχειρηματικές χορηγήσεις αλλά και στα καταναλωτικά. Και αυτό, γιατί για στα στεγαστικά αναμένεται να υπάρξει κάποιο είδος προστασίας, σε περιορισμένη, ωστόσο, έκταση, ενώ σταθμίζονται και οι κοινωνικές επιπτώσεις.

Σε κάθε ευκαιρία, οι τράπεζες τονίζουν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν... διαχειριστές ακινήτων και γι' αυτόν τον λόγο, δεν προχωρούν εύκολα σε πλειστηριασμούς.

Η άρση, ωστόσο, της απαγόρευσης θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις ίδιες, αφού θα έχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια πίεσης. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι τα στεγαστικά δύσκολα θα πρωταγωνιστήσουν.

Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες θα κουρεύουν δάνεια για τα οποία θα έχουν πρώτα εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές επιλογές ρυθμίσεων, όπως αυτές περιγράφονται στην Οδηγία της Τράπεζας της Ελλάδος και σε συνδυασμό με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Στην πράξη, οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες θα είναι αυτοί που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ειδικής μεταχείρισης. Τα πρώτα δάνεια που θα κουρευτούν / διαγραφούν αφορούν παλιές εκκρεμότητες.

Σε δεύτερο χρόνο, θα προκύψουν περιπτώσεις πιο πρόσφατων δανείων, τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα έχουν περάσει τη διαδικασία ρύθμισης.

Οι τράπεζες σήμερα αποφεύγουν όπως «ο διάβολος το λιβάνι» τη λέξη κούρεμα, φοβούμενες ότι και μόνο στο άκουσμά της θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων έχουν, αλλά δεν πληρώνουν.

Μόνο για τα δάνεια ιδιωτών, τα ποσά που σήμερα δεν εξυπηρετούνται γιατί οι δανειολήπτες εκμεταλλεύονται την κατάσταση εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642