Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Διαπραγματεύσεις για τα "κόκκινα" δάνεια των νοικοκυριών και τους πλειστηριασμούς

Διαδοχικά ραντεβού με αντιπροσωπεία βουλευτών από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πρόκειται να έχει σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι.

Αντικείμενο των σημερινών επαφών είναι οι πρωτοβουλίες του υπουργείου για τη ρύθμιση που προωθεί για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια και αφ' έτερου, την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών.

Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι η τρόικα έχει στείλει ήδη τις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου που είχε αποστείλει η ελληνική πλευρά λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε για το θέμα: «δεν μας χωρίζει χάος από τις παρατηρήσεις της τρόικας».

Αν και στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων η ελληνική Κυβέρνηση και η τρόικα φαίνεται να έχουν βρει έναν κώδικα επικοινωνίας, όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικά στελέχη, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών και δη, το θέμα των πλειστηριασμών. Η τρόικα πιέζει για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από 1η Ιανουαρίου του 2015, την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, να αναζητά εκ νέου λύση για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι να δοθεί παράταση στην υπάρχουσα διάταξη για την προστασία από τους πλειστηριασμούς που ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι βάσει του νόμου 4224/2013, προστατεύεται η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ. Πάντως, δεν αποκλείεται τα όρια αυτά να μεταβληθούν προς τα κάτω, σε μια προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να κάμψει τις αντιρρήσεις της τρόικας.

Την προστασία της ακίνητης περιουσίας των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, ενόψει της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, φέρεται να ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Δένδια και Αθανασίου κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών και ειδικά για την πρώτη κατοικία και τα σπίτια των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών, των οποίων η κατοικία θα προστατευθεί.

Εν τω μεταξύ, χθες η κυβέρνηση τράβηξε διαχωριστική γραμμή στην απαίτηση της τρόικας να πλειστηριάζονται, από το 2015, τα ακίνητα στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας τους. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε: «είναι απόφαση και όχι διάθεση να αναχαιτισθεί το αίτημα της τρόικας για πλειστηριασμούς στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας». Σημειώνεται ότι το υπουργείο οικονομικών προωθεί ρύθμιση με κατώτατη αποδεκτή τιμή για τον πρώτο πλειστηριασμό τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642