Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Χωρίς "θαύματα" οι ρυθμίσεις για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

Για τα στεγαστικά θα διευρυνθεί το δίχτυ ασφαλείας για την πρώτη κατοικία, σε σύγκριση με όσα ισχύουν σήμερα, θα εφαρμοστούν νέα εργαλεία για τη διευθέτηση οφειλών και θα εκσυγχρονιστεί ο νόμος Κατσέλη.

Όσοι περίμεναν ότι το θέμα των «κόκκινων» δανείων θα αντιμετωπιζόταν με τέτοιον τρόπο ώστε οι τράπεζες να πάρουν πάνω τους το μεγαλύτερο - ή, έστω, σημαντικό- μέρος του βάρους, εγγράφοντας ζημίες μέσω διευρυμένου «κουρέματος» στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, μάλλον θα... απογοητευτούν.

Οι ιδιώτες δανειολήπτες θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στους όρους των δανείων που δεν εξυπηρετούνται θα περάσουν από πολλαπλά φίλτρα πριν εγκριθούν. Επίσης, με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, εξετάζεται να διευρυνθεί το δίχτυ ασφαλείας για τα φτωχά νοικοκυριά, για να αγγίζει όσους πραγματικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Με άλλα λόγια, θα ισχύσουν όσα εφαρμόζονται και σήμερα, αλλά και ορισμένες σημαντικές διαφοροποιήσεις για τα στεγαστικά.

Στεγαστικά
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η ομαλή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιδοτήσουν τη δόση του στεγαστικού.

Τεχνικά, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει αν το εισόδημα του δανειολήπτη δεν υπερβαίνει τιε «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και, παράλληλα, ο ίδιος πληροί τα κριτήρια που θα θέσει το κράτος. Όμως, πρακτικά, χρειάζεται να διατεθεί ένα κονδύλι από τον Προϋπολογισμό, το οποίο δεν είναι σαφές αν μπορεί, αφενός, να βρεθεί και, αφετέρου, να εγκριθεί από την τρόικα.

Όσο για το ενδεχόμενο ο δανειολήπτης να αναγκαστεί να πληρώνει ενοίκιο στο σπίτι του, αυτό αποτελεί μόνο μία περίπτωση από τιε εναλλακτικές που δίνει ο Κώδικας Δεοντολογίας. Οι κάτοχοι στεγαστικών θα έχουν τη δυνατότητα να εκχωρήσουν προσωρινά το σπίτι τους στην τράπεζα και να μένουν με ενοίκιο για κάποιο διάστημα, ευελπιστώντας να μπορούν να το πάρουν πίσω στο μέλλον, συνεχίζοντας την αποπληρωμή του δανείου. Το θέμα είναι υπό ποίους όρους θα γίνεται η εκχώρηση και τι θα ζητά η τράπεζα για την εκ νέου μεταβίβαση προς τον δανειολήπτη.

Γενικότερα, για τα ενυπόθηκα δάνεια θα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να «χαρίζει» το ακίνητο για να σβήσει την οφειλή του ή να το δώσει στην τράπεζα με αντάλλαγμα ένα μικρότερο δάνειο. Δηλαδή, δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιπτώσεις που ο δανειολήπτης θα χάνει στο σπίτι του και θα συνεχίσει να χρωστάει. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι τράπεζες, όσο δεν πουλάνε πακέτα «κόκκινων» στεγαστικών, δεν θέλουν οι ίδιες να γίνουν διαχειριστές ακινήτων και, συνεπώς, θα προκρίνουν πιο ήπιες λύσεις από τον πλειστηριασμό.

Καταναλωτικά
Τα 10 δισ. ευρώ των καταναλωτικών δανείων αποτελούν μια ειδική κατηγορία, αφού είναι οι χορηγήσεις με τιε λιγότερες, έως μηδενικές, εξασφαλίσεις. Στην προσπάθειά τους, λοιπόν, οι τράπεζες να ανακτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου, προχωρούν κυρίως σε βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα λύσεις.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, όπως πληρωμή μόνο αναλογούντων τόκων, προσωρινή μείωση της δόσης ή ακόμα και αναβολή δόσεων ή παροχή περιόδου χάριτος. Έμπειρα στελέχη της αγοράς προειδοποιούν τους δανειολήπτες να είναι προσεκτικοί, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η ρύθμιση ενός δανείου οδηγεί σε αύξηση της συνολικής οφειλής.

Στις περιπτώσεις, ωστόσο, που εκτιμάται ότι ο δανειολήπτης δύσκολα θα ανακτήσει την ικανότητα να εξυπηρετήσει κανονικά το δάνειό του, εξετάζονται και προωθούνται πιο μόνιμες λύσεις.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642