Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Το σχέδιο Στουρνάρα για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων

“Κληρονομιά” 77 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια λαμβάνει ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος θα καταστρώσει σχέδιο τόσο για βελτίωση της εισπραξιμότητας, όσο και για τη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών. Παράγοντες της αγοράς και μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες αναφέρουν ότι η αναδιάρθρωση των δανείων στις επιχειρήσεις αποτελεί το κλειδί για να συνεχιστεί και να αυξηθεί η δυναμική του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ελληνικές εταιρείες, ενώ αυτό θα βοηθήσει και την έναρξη των χορηγήσεων προς την πραγματική οικονομία. Σημειώνεται ότι λόγω των πιεστικών συνθηκών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ειδικά το 2013, μεγάλες ελληνικές εταιρείες αναζήτησαν χρηματοδότηση απ' ευθείας από τις διεθνείς αγορές.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, φυσικά, δεν μάς λέει κάτι καινούργιο, αφού τόσο το Μνημόνιο, όσο και η έκθεση αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καλεί τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να δράσουν, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια απειλούν τους ισολογισμούς, αλλά και την ανάκαμψη, καθυστερώντας τη ροή της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις.

Γι' αυτό το λόγο, πολύ στοχευμένα η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα λειτουργεί με υψηλό επιτοκιακό περιθώριο για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο το επιχειρείν και την οικονομία.

Πάντως, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίων, οι τράπεζες στα πλάνα εξυγίανσης που κατάρτισαν και κατέθεσαν περιελάμβαναν τρόπους διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως και τον επανασχεδιασμό των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό, τη μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μέσω οργανικής κερδοφορίας.

Ποιος ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος, λοιπόν, στην αποστολή εξολόθρευσης των προβληματικών δανείων;

Το σχέδιο θα βασίζεται, κυρίως, στα εξής: βελτίωση της εισπραξιμότητας, ρύθμιση υφισταμένων, αποφυγή δημιουργίας νέων και αυξημένη εποπτεία στις τράπεζες- οι οποίες θα πρέπει να καταθέτουν εκθέσεις προόδου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει, όπως αναφέρει και η έκθεση του ΔΝΤ, να εφαρμόσει δείκτες απόδοσης (KPIs) για τον έλεγχο της προόδου των τραπεζών στη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίοι θα αρχίσουν να ισχύουν πιθανότητα πριν το καλοκαίρι. Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεώνονται να παραδίδουν εκθέσεις προόδου, οι οποίες θα βασίζονται στους δείκτες και στο τέλος κάθε έτους θα δημοσιεύουν τον απολογισμό δράσης.

Ο νέος διοικητής θα πρέπει να πιέσει τις τράπεζες να προχωρήσουν στην άμεση αναγνώριση ζημιών πιστωτικού κινδύνου σε πιο ρεαλιστική βάση και να απαιτήσει από τα ιδρύματα να εφαρμόσουν μια πιο συντηρητική ερμηνεία στην αποτίμηση, δεδομένου του συστημικού χαρακτήρα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπλέον, η σύσταση του Διοικητικού Οργάνου από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την παρακολούθηση των καθυστερήσεων και την καταγραφή της στρατηγικής διαχείρισης των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΣΔΚ) θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι 30 Ιουνίου του 2014. Παράλληλα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση των συστημάτων και η ολοκλήρωση των λειτουργικών απαιτήσεων (σχεδιασμός τύπων ρύθμισης, σχεδιασμός μεθοδολογιών αξιολόγησης, κλπ).

Ως κύριος μέτοχος, το ΤΧΣ αναζητά να προσλάβει προσωπικό με εμπειρία στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο να είναι πιο ενεργοί στις επιτροπές των τραπεζών για αυτό το ζήτημα.

Ρυθμίσεις με παράδοση ακινήτου

Εξάλλου, τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον οι τράπεζες τις επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις πληρωμών και την υπερχρέωση φυσικών και νομικών προσώπων όρισε ήδη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αριθμός φύλλου 1582.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τους εξής τρόπους ρύθμισης: εθελοντική παράδοση του ακινήτου στην τράπεζα ή μεταβίβαση της κυριότητάς του, μετατροπή του δανείου σε χρηματοδοτική ρύθμιση και διαμονή του δανειολήπτη στο ακίνητο καταβάλλοντας ενοίκιο.

Συνολικά πρόκειται για 22 κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο ρύθμισης ή οριστικής διευθέτησης όλων των «κόκκινων» δανείων που έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης στις ρυθμίσεις είναι η μεταβίβαση/πώληση του δανείου/αναπροσαρμοσμένο υπόλοιπο, σε άλλο ίδρυμα, πιστωτή ή χρηματοδοτικό σχήμα, η ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας αλλά και η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων.

Για τις επιχειρήσεις, μεταξύ των ενδεικτικών ρυθμίσεων που παρουσιάζονται είναι η λειτουργική αναδιάρθρωση με αλλαγή της διοίκησης της επιχείρησης όταν οι πιστώτρια/ες τράπεζες θεωρούν την επιχείρηση βιώσιμη υπό προϋποθέσεις, αλλά η υφιστάμενη διοίκηση δεν συνεργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και οι ανταλλαγές χρέους με μετοχικό κεφάλαιο.

Όλες οι παραπάνω δράσεις δεν αποκλείεται να εμπλουτιστούν, φυσικά, με νέους κανόνες, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αποφασισμένος να λύσει το εν λόγο πρόβλημα, κάτι το οποίο αποτελεί και επιθυμία της τρόικας.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642