Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς οι τράπεζες επιβαρύνουν τους δανειολήπτες του ΟΕΚ

Δανειολήπτες του ΟΕΚ, υπό το βάρος των υψηλών δόσεων, καταφεύγουν στις τράπεζες για να ζητήσουν αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής αλλά συνήθως εισπράττουν αρνητική απάντηση. Ο ΟΑΕΔ, στην αρμοδιότητα του οποίου έχει περάσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας νίπτει τας χείρας του και ουσιαστικά παραπέμπει στην υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την «χρυσή περίοδο» 2003-2008, δεκάδες χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να πάρουν επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ μέσω εμπορικών τραπεζών. Η διάρκεια αυτών των δανείων ήταν «κλειδωμένη» στα 15 χρόνια ενώ ο ΟΕΚ αναλάμβανε για περίοδο 9 ετών να πληρώσει ένα σημαντικό τμήμα των τόκων (από το 50% έως το 100% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα του δανειολήπτη).

Κι ήρθε η κρίση. Και η οικονομική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις υψηλές δόσεις. Διότι καλή η επιδότηση του επιτοκίου από τον ΟΕΚ, το ποσό όμως που ερχόταν κάθε μήνα στους δανειολήπτες γινόταν ολοένα και περισσότερο δυσβάσταχτο. Το παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό:

Δάνειο επιδοτούμενο από τον ΟΕΚ ύψους 120.000 ευρώ εκταμιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2006. Η μηνιαία δόση, σήμερα διαμορφώνεται στα 750 ευρώ καθώς η διάρκεια του δανείου είναι μόλις 15 χρόνια. Η δόση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη και θα έφτανε στα 910 ευρώ αν έλειπε και η επιδότηση του ΟΕΚ (η οποία θα σταματήσει να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση της 9ετίας). Για να περιοριστεί η δόση από τα επίπεδα των 750 ευρώ, μια λύση υπάρχει: να αυξηθεί η διάρκεια του δανείου από τα 15 στα 25 χρόνια. Αυτό προέβλεπε και η υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί εδώ και μήνες. Σε αυτή την απόφαση παραπέμπει ο ΟΑΕΔ. Όμως οι τράπεζες δεν την δέχονται και οι δανειολήπτες μένουν στο κενό. Τι κάνουν; Σταματούν να πληρώνουν και το δάνειο βάφεται «κόκκινο».

Μάλιστα, οι τράπεζες προχωρούν και ένα βήμα παρακάτω: προτείνουν στον δανειολήπτη να εγκαταλείψει την επιδότηση του ΟΕΚ με αντάλλαγμα την αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει επιβάρυνση της τάξεως των 150-170 ευρώ τον μήνα.

Τι πρέπει να γίνει; Να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση, να επιμηκυνθούν τα δάνεια και να σταματήσουν οι τράπεζες να επικαλούνται «τεχνικές δυσκολίες» για να εξυπηρετήσουν τους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Πηγή: eisodima.gr


Financial Solutions: Αποτελεσματικές δικαστικές και εξωδικαστικές ρυθμίσεις οφειλών για επιχειρήσεις, ιδιώτες, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κλπ. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642